Dat fiind faptul că mâna de lucru se cam diminuează și că cererea este din ce în ce mai mare pe piața muncii, este evident că tot mai multă lume preferă să apeleze la muncitori străini. Și, de asemenea, că aceștia joacă un rol din ce în ce mai important pe piața muncii și la noi în țară.
Vrei să angajezi muncitori străini la firma ta, dar nu știi care sunt demersurile pe care trebuie să le întreprinzi? Legea încadrează destul de strict angajarea sau recrutarea muncitorilor străini. De asemenea, este important să ții cont și de naționalitatea candidatului. Aceasta va determina procedurile de recrutare sau anumite condiții angajare nepalezi.
Care sunt demersurile de care să ții cont atunci când vrei să angajezi un muncitor străin?
Înainte de angajare muncitori străini, va trebui să verifici dacă aceștia au o autorizație de muncă. Acest document, care se mai numește și permis de muncă este cel care determină activitatea cetățenilor străini la noi în țară.
Procedura de recrutare a unui angajat străin non-european
O întreprindere română poate angaja un muncitor străin dacă acesta deține un permis de muncă valabil pentru postul pe care urmează să îl ocupe.
Există 2 cazuri diferite:
Aici intră muncitori străini care locuiesc deja în România: cerința privind permisul de muncă este simplificată. Acesta este în general necesar dacă ei dețin:
- o viză
- un permis de ședere
Muncitori străini care nu sunt deja rezidenți în România. În cazul în care angajatul străin nu are o viză sau un permis de ședere valabil, solicitarea unui permis de muncă este responsabilitatea viitorului angajator.
Angajarea de muncitori străini prezintă multe avantaje. Pe lângă faptul că au un nivel ridicat de educație și expertiză în profesia lor, imigranții își pot folosi cunoștințele despre piețele internaționale pentru a ajuta companiile să facă afaceri în alte țări din întreaga lume.
Nu uita de asemenea, că în ciuda faptului că vorbim despre un angajat străin, acesta trebuie să se bucure de aceleași condiții de muncă. Și, totodată, de aceleași drepturi. De asemenea, va trebui să întreprinzi aceleași formalități ca și pentru un cetățean român.
Încă nu eștii sigur dacă angajarea unui cetățean străin este alegerea potrivită pentru compania sau organizația ta?
Dacă te confrunți de ceva timp cu o lipsă cronică de lucrători calificați și ai încercat deja să angajezi un muncitor străin pentru a ocupa un post permanent, dar nu reușești să găsești unul, un lucrător străin poate fi soluția ideală pentru tine.
Care sunt etapele importante de care să ții cont atunci când recrutezi un muncitor străin?
Recrutarea unui lucrător străin necesită timp, organizare și pregătire. Mai jos sunt prezentate etapele importante pe care trebuie să le parcurgi pentru ca proiectul tău de recrutare internațională să fie un succes:
-
Informează-te
Pentru a putea pregăti corespunzător proiectul, primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a începe recrutarea este să te familiarizezi cu procesul. O echipă de specialiști de la o firmă de recrutare este disponibilă în orice moment pentru a răspunde la întrebări.
-
Promisiunea angajării
Emiterea unei promisiuni de angajare semnate (contract de muncă) marchează începutul procedurii legale de recrutare.
-
Evaluarea impactului asupra pieței muncii
O evaluare a impactului asupra pieței forței de muncă este un document pe care un angajator poate fi nevoit să îl obțină înainte de a angaja un lucrător străin.
O evaluare favorabilă indică faptul că un lucrător străin trebuie să fie angajat pentru a face munca respectivă. De asemenea, aceasta indică faptul că niciun lucrător canadian sau rezident permanent nu este disponibil pentru a ocupa postul respectiv. O evaluare favorabilă este uneori numită scrisoare de confirmare. În cazul în care angajatorul are nevoie de o astfel de evaluare, acesta trebuie să o solicite.
Pentru a solicita un permis de muncă, un muncitor trebuie să aibă:
- o scrisoare de ofertă de muncă
- un contract
Avantajele pentru o companie de a angaja un salariat străin
Societățile angajează uneori lucrători străini. În cazul acestora, beneficiile pot varia în funcție de nevoile companiei. Dar și diferitele sectoare de activitate. Unul dintre avantajele angajării unui lucrător străin va fi legat de costurile suportate de companie (salariu și cheltuieli). De fapt, un angajat străin dintr-o țară din UE sau din afara ei, în care salariul mediu este mai mic decât în România, cu o experiență vastă și o expertiză serioasă în domeniul său, poate accepta un salariu mai mic decât un lucrător român.
Atunci când recrutează persoane din străinătate, companiile caută adesea un nivel foarte ridicat de educație și expertiză în profesia lor. Acești lucrători străini își pot pune în valoare cunoștințele lor despre piețele internaționale, ajutând companiile să își dezvolte activitățile în alte țări decât cele de origine.
Motivația angajatului străin va fi un avantaj esențial pentru companie. Într-adevăr, dorința de a se muta în străinătate, de a trăi o nouă experiență profesională într-o țară nouă vor fi atuuri pe care compania le va putea pune în valoare pentru a atrage acest tip de lucrător.
Legislația în vigoare privind muncitorii străini
Prioritatea ta este însă să faci o ofertă de angajare. Și, în același timp, să semnezi contractul de muncă pentru ca noul angajat să poată începe să lucreze cât mai repede posibil. Dar trebuie, de asemenea, să demarezi toate procedurile pentru obținerea unui permis de muncă temporar. Acesta este o condiție prealabilă pentru toți lucrătorii străini.
Legile privind imigrația, atât la nivel provincial, cât și la nivel federal, se pot schimba, așa că provocarea ta cea mai mare este să te asiguri că dosarele de cerere sunt complete și fără erori, pentru a nu prelungi termenul limită sau, mai grav, pentru a nu te confrunta cu un refuz.
Sancțiunile sunt foarte mari atunci când se angajează muncitori străini fără permis de muncă sau fără autorizație. Pentru a le evita, cel mai bine ar fi să te informezi și tu cu privire la aceste proceduri de angajare muncitori străini. Și să te conformezi procedurilor de obținere a documentelor necesare, respectând toate obligațiile atunci când vine vorba despre angajarea de muncitori străini.