joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSanatate si MedicinaCe trebuie sa stii despre escarele de decubit

Ce trebuie sa stii despre escarele de decubit

​Ce sunt escarele de decubit?

Escarele de decubit, cunoscute si sub numele de leziuni de decubit sau ulcere de presiune, sunt rani cauzate de presiunea constanta asupra unei zone a pielii. Presiunea prelungita intrerupe fluxul sanguin in zona, ceea ce poate deteriora pielea.

De regula, escarele de decubit apar pe partile osoase ale corpului, cum ar fi coccisul, soldurile, calcaiele, coatele si omoplatii.

Persoanele cele mai expuse riscului de a se confrunta cu astfel de rani sunt bolnavii imobilizati la pat sau care folosesc scaunul cu rotile, cele care nu se pot misca normal si persoanele foarte varstnice.

Majoritatea escarelor de decubit pot fi prevenite prin schimbarea cat mai frecventa a pozitiei (la fiecare 1-2 ore) si mentinand pielea curata si uscata.

​Care pot fi cauzele escarelor de decubit?

Leziunile de decubit sunt cauzate de:

  • Presiunea constanta asupra unei zone a pielii, in special a pielii peste o zona osoasa;

  • Frecarea indelungata a pielii.

Oamenii, in mod obisnuit, isi schimba pozitia in mod constant atunci cand stau in pat sau in scaun, fara sa se gandeasca. Daca nu se intampla acest lucru, dupa aproximativ o ora, greutatea corpului lor opreste fluxul de sange catre pielea pe care stau intinsi. Cu cat presiunea persista mai mult, cu atat exista un risc mai mare de aparitie a unei leziuni (sau de agravare a leziunii daca aceasta exista deja).

​Care sunt simptomele escarelor de decubit?

Leziunile de decubit variaza de la rani usoare la rani adanci (daca sunt lasate netratate).

  • La inceput, pielea devine rosie si dureroasa;

  • Apoi, stratul superior al pielii dezvolta vezicule;

  • In cele din urma, se formeaza o gaura in piele (un ulcer) care poate sa patrunda pana in cele mai profunde straturi ale dermului, uneori chiar pana la os.

Inca de la aparitia primelor simptome, escarele de decubit trebuie tratate serios, cu ajutorul unui medic. Aceste rani se pot infecta, iar in cazuri foarte grave, pot provoca septicemie si chiar deces.

​Cum se trateaza escarele de decubit?

Tratamentul medical pentru escarele de decubit presupune:

  • Curatarea ranilor cu solutie salina sterila;

  • Indepartarea tesutului mort prin debridare si inchiderea lor;

  • Acoperirea ranilor cu pansamente speciale pentru a le proteja si a le ajuta sa se vindece.

La domiciliu, pacientii cu escare de decubit trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

  • Schimbarea cat mai frecventa a pozitiei corpului in pat si in scaun;

  • Utilizarea unei saltele antiescare pentru a minimiza riscul de inrautatire a leziunilor si pentru a preveni aparitia altora;

  • Urmarea unei diete sanatoase, bogate in nutrienti.

Bradu Dan
Bradu Danhttps://www.skinit.ro/
S-a alăturat presei în anul 2020 si in 2021 a activat în cadrul echipei noastre. Până în prezent, are la activ peste 1700 de articole redactate, dar și sesiuni de monitorizare TV. A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. A urmat cursuri în cadrul Multimedia - Radio și Televiziune. A participat la conferințe și interviuri cu personalități cheie din industrie ce a contribuit la aprofundarea cunoștințelor și extinderea rețelei de contacte profesionale !
web design itexclusiv.ro