Odată cu trecearea anilor, și în special în perioada covidului, oamenii și-au dat seama de următorul lucru. Cât de important este ambientul in care locuim si ne desfășurăm diverse activități. Totodată, din cauza programului plin pe care-l avem și datorită evoluției noastre, am început să ne dăm seama că a ne decora locuința într-un mod benefic pentru fiecare este un must. Și ne poate influenta, de asemenea, starea de spirit. Indiferent de domeniu, este estențial sa apelăm la specialist. Sau, dacă nu ne putem permite, măcar să fim informați în momentul în care alegem varianta “do it yourself”.
Cum să-ți renovezi singur casa? Podcastul de design interior „Redecorează cu Emma” te ajută!
Amenajarea unei locuinte poate fi o provocare. De aceea, iți voi sugera cateva aspecte cheie de luat in considerare. Iar dacă vrei să afli mai multe informații specifice, te invit să vezi podcastul https://www.youtube.com/channel/UCJkyVt_a-QLsryi5I_V7D5Q
Așadar, în momentul în care începem redecorarea sau amenajarea, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
-
Funcționalitatea în design
Este un factor extrem de important în amenajarea locuinței. Fiecare piesă de mobilier trebuie luată în considerare. De asememnea, trebuie găsită cea mai bună soluție pentru a ne putea folosi de acest spațiu. Colțurile casei intră și ele în această categorie. Deși de cele mai multe ori nu le luăm în considerare.
-
Durabilitate /Calitatea materialelor
Calitatea produselor pe care le alegem pot influența durata de viață a produselor. Se poate întâmpla ca bugetul să fie mai redus, dar pe termen lung, diferența de alegere a produselor de calitate se va resimți, atât în buget, cât și în design. Astfel, sfatul specialiștilor, în cazul bugetului redus, este de a amenaja locuința treptat.
-
Atemporalitatea în design-ul de interior din casa ta
Trand-urile se schimbă poate de la an la an. De aceea este esențial să ne amenajam locuința atemporal.
Designul este tot ceea ce ne înconjoară și este creat de om! Ce înseamnă asta?
Înseamnă faptul că atunci cand alegem mobilierul (în special culoarea), parchetul, gresia, faianța, electrocasnicele, materialele din care sunt confecționate, să fie culori, materiale, neutre.
Preferințele noastre sau touch-ul nostru, le putem accentua din perdele draperii, covoare, oglinzi, corpuri de iluminat, vopsea tapet, mai exact lucruri pe care le putem înlocui fără prea multe costuri. Ne dorim ca în momentul unei redecorări, costurile noastre să fie minime.
-
Frumusețea unui design de interior bine gândit
Design-ul este reprezentat de frumusețe. De aceea un design interior bine făcut, trebuie să te ducă cu gândul la frumusețe, curățenie, liniște etc.
Trebuie să existe un echilibru iîntre toate elementele unei case. În momentul în care ne uităm, este foarte important săa nu obosească ochiul. De fapt, asta este cea mai grea parte a design-ului, ca toate elementele să facă parte din aceeași poveste.
-
Mobilier la comandă
Faptul ca mobilierul la comandă este mult mai scump decât cel gata făcut, poate fi de cele mai multe ori neadevărat. Un mobilier la comandă este customizat pe nevoile noastre în primul rând. Avem parte, de asemenea, de părerile specialiștilor și ne putem customiza mobile în funcție de buget, alegând cea mai bună variantă posibilă.
-
Lumina
Un alt factor extrem de important în amenajarea locuinței este iluminatul. Este îmbucurător că această parte și-a ocupat locul cuvenit în amenajările interioare.
Exista 3 tipuri de iluminat și anume:
- Iluminat principal/general
- Iluminat de accent
- Iluminat ambiental
Toate cele 3 tipuri de iluminat sunt la fel de importante și trebuie folosite pentru a crea ambientul potrivit.
Un alt element cheie în amenajarea locuinței, deși toată lumea are anumite preferințe, îl reprezintă, pe scurt, stilurile de amenajare. În momentul în care colaborați cu un designer de interior cum ar fi https://www.emmadesigninterior.ro/ – este mult mai ușor să cunoașteti câteva informații despre stiluri, pentru ca discuția să curgă ușor.
Câte stiluri avem în design-ul de interior? Hai să le descoperim împreună!
-
Stilul contemporan
Pune accent pe liniile și unghiurile drepte ca și stilul modern. Culorile de bază sunt neutre, iar mobilierul cât mai simplu și mai deschis la culoare.
-
Stilul industrial
Se pretează de obicei spațiilor mari cu ferestre ample cu tâmplărie neagră metalică. Nu se folosesc elemente decorative, dar se folosesc materiale cât mai puțin finisate cum ar fi: caramidă, lemn, metal și alte derivate.
-
Stilul minimalist
Preferat de majoritatea tinerilor din ziua de azi, acesta este un stil simplu, aerisit și foarte luminat. Mobilier cu linii clare, puțin dar funcțional, culori neutre și cel mai important: un stilul atemporal, care îți dă mereu impresia de curat.
-
Stilul wabi-sabi
Acest stil de amenajare își găsește frumusețea tocmai în imperfecțiunea lui. Este un stil japonez, care ne îndeamnă să renunțăm la atâta perfecțiune. Wabi sabi este un stil unde regăsim imperfectă vesela veche, mobilier realizat manual și materiale naturale cum ar fi piatra și lemnul.
De asemenea, vopseaua decorativă, despre care puteți afla toate informațiile, piatra și lemnul natural predomină în acest stil.
-
Stilul scandinav
Este un stil unde albul se regăsește destul de mult. Este caracterizat prin simplitate și funcționalitate, utilizându-se materiale cât mai puțin prelucrate, iar natura joacă un rol foarte important în crearea acestui stil.
Se folosesc în special pardoseli naturale din lemn și materiale prietenoase cu mediul. De asemenea, plantele au un rol foarte important în acest stil, fie ele naturale sau decorative, dar lumina este principalul factor în amenajarea scandinavă.
-
Stilul toscan
În prezent, aduce farmecul romantic al lumii vechi printr-o abordare atentă a finisajelor, mobilierului și culorilor naturale și călduroase. Culorile folosite in amenajarea acestui stil sunt cele pământii, ocru, verde, albastru, roșu burgundy, care, întâmplător, este și culoarea folosită în anul 2024.
Se folosește foarte mult ceramica, piatra naturală, marmura și mosaicul pictat. Pentru pereți și tavane, putem opta pentru vopsea stucco sau tencuială din lut. În holuri sau dining pot fi vopsite cu nori, îngeri, etc. Grinzile din lemn închis la culoare sunt specifice stilului.
Sunt multe lucrui de spus despre design-ul de interior, dar cel mai important aspect al acestuia este starea pe care o transmite. Tocmai de aceea, este indicat ca un profesionist în domeniu, împreună cu voi, cei care veți locui acolo, să creați mediul propice pentru fiecare, în funcție de nevoi, dorințe, preferințe.