vineri, octombrie 18, 2024
AcasăBusiness si IndustrieCum obții finanțare pentru panouri fotovoltaice în sectorul imobiliar?

Cum obții finanțare pentru panouri fotovoltaice în sectorul imobiliar?

Conform Organizației Națiunilor Unite, sectorul imobiliar este responsabil pentru 40% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră la nivel mondial, un procent ce subliniază necesitatea imperioasă a adoptării unor practici durabile. În plus, doar în 2021, sectorul clădirilor din Europa a contribuit cu 14% la totalul emisiilor directe de gaze cu efect de seră. [1]

Având în vedere că sustenabilitatea devine tot mai importantă. Astfel, montarea panourilor solare reprezintă un avantaj competitiv major în sectorul imobiliar. Acesta este un aspect deosebit de valoros pe piețele care apreciază certificările de clădiri ecologice, precum LEED sau BREEAM. Cu toate acestea, pentru a beneficia de avantajele pe termen lung ale sistemelor fotovoltaice, este esențial să se obțină o finanțare adecvată pentru instalarea acestora.

De ce să adopți energia solară în sectorul imobiliar?

Adoptarea energiei solare în sectorul imobiliar reprezintă o evoluție excelentă în direcția unui viitor mai sustenabil. Iată de ce!

  1. Utilizarea panourilor solare poate avea un impact semnificativ asupra eficienței energetice a clădirilor. Acestea transformă direct energia solară în electricitate. În felul acesta, reduc necesitatea de energie produsă de către furnizorii de utilități. În acest fel, se poate obține o scădere semnificativă a consumului de energie electrică provenită din surse neregenerabile. Lucru care duce la o reducere a amprentei de carbon a clădirii.
  2. Un sistem fotovoltaic corect dimensionat poate genera suficientă energie pentru a acoperi necesitățile unei clădiri. În acest fel, reduce sau chiar elimină facturile lunare de utilități. În plus, costurile de întreținere a sistemelor solare sunt relativ mici. Ceea ce contribuie la economii pe termen lung.
  3. Investițiile în soluții solare pot crește valoarea proprietăților imobiliare. Clădirile echipate cu sisteme fotovoltaice sunt adesea percepute ca fiind mai atractive de către potențialii cumpărători sau chiriași. Din ce motiv? Datorită angajamentului lor pentru durabilitate și eficiență energetică.
  4. Pentru a facilita această tranziție către energia regenerabilă, există posibilitatea de a obține finanțare pentru panouri fotovoltaice pentru persoane juridice. Astfel, adoptarea energiei solare devine o investiție accesibilă și profitabilă pe termen lung.
  5. Sistemele fotovoltaice permit clădirilor să devină mai independente din punct de vedere energetic. Acestea pot genera energia de care au nevoie, reducând astfel dependența de rețeaua electrică. Acest lucru reprezintă un atu important, în special în cazul unor eventuale întreruperi de energie sau fluctuații ale prețurilor energiei.
  6. Adoptarea energiei solare în sectorul imobiliar contribuie, de asemenea, la dezvoltarea comunităților eficiente energetic și la crearea unui mediu mai curat. Sistemele solare partajate pot fi utilizate în cadrul proiectelor comunitare, încurajând astfel un sentiment de responsabilitate și sustenabilitate la nivel local.

Cum poți obține finanțare pentru panouri fotovoltaice în sectorul imobiliar?

Dacă îți dorești să adopți energia solară în sectorul imobiliar, este important să colaborezi cu un partener cu experiență în domeniu, care deține toate certificările care garantează o execuție la standardele europene, precum 4Envigo. Specialiștii 4Envigo îți pot oferi consultanță pentru obținerea finanțării nerambursabile, prin intermediul programului Electric Up 2, dar și soluții personalizate de finanțare, cu avans începând de la 0%. Astfel, prin analiza consumului actual energetic, prin proiectarea și dimensionarea sistemului fotovoltaic și identificarea soluției optime de finanțare, poți beneficia, încă din prima lună, de plata unei rate a sistemului fotovoltaic la o valoare inferioară facturii actuale de energie electrică!

În cazul în care optezi pentru programul Electric Up 2, poți obține granturi în valoare totală de până la 150,000 de Euro, reprezentând maxim 75% din valoarea cheltuielilor eligibile. Solicitanții care pot beneficia de facilitățile programului Electric Up pot fi întreprinderi mici și mijlocii din orice domeniu de activitate, precum și operatorii HoReCa. Termenele de proiect sunt de 60 de zile pentru depunerea dosarului, 60 de zile pentru analiza dosarului și 12 luni pentru implementarea proiectului.

Cheltuielile eligibile în cadrul programului Electric Up 2 sunt diversificate și includ achiziția sistemului de panouri fotovoltaice, achiziția stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice și hibride, cheltuieli de proiectare, montare și punere în funcțiune. De asemenea, pot fi incluse cheltuielile de consultanță și management de proiect, realizarea și instalarea panoului de informare, precum și 30% din costul de achiziție a acumulatorilor de stocare.

Caracteristici eligibilitate sistem fotovoltaic

  • sistemul pe care îl instalezi trebuie să aibă o putere instalată de minim 27 kWp și maxim 100 kWp. Acest lucru înseamnă că fiecare panou fotovoltaic în parte trebuie să aibă o putere instalată de minim 300 Wp;
  • puterea instalată a invertoarelor trebuie să se încadreze și ea în intervalul de 27 kWp – 100 kWp;
  • sistemul tău fotovoltaic trebuie să includă echipamente pentru conexiuni, o structură de montaj a sistemului adaptată zonei unde va fi instalată, un modul de comunicare și un contor inteligent care transmite date relevante în format electronic. De asemenea, este necesar un tablou electric pentru curent continuu/curent alternativ.

Un alt aspect important îl reprezintă condițiile specifice de instalare. Structura de montaj a sistemului trebuie să fie adaptată la condițiile specifice ale zonei unde va fi instalată. Aceasta înseamnă că trebuie să faci o evaluare a condițiilor meteo și geografice, a orientării clădirii și a altor factori care pot influența performanța sistemului.

Studiu de caz: angajamentul Globalworth pentru un mediu construit sustenabil

Globalworth, unul dintre principalii jucători pe piața imobiliară, și-a demonstrat angajamentul pentru un mediu construit sustenabil printr-un proiect ambițios implementat în Oradea. Proiectul a constat în instalarea unui sistem fotovoltaic avansat, cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de carbon și a promova eficiența energetică. Acest demers a fost realizat în cadrul unui parteneriat cu 4Envigo.

În cadrul proiectului, au fost utilizate componente premium pentru a asigura eficiența și longevitatea sistemului fotovoltaic, printre care panouri solare de la Canadian Solar, invertoare de la Huawei și sisteme de montare de la Montain Systems Gmbh. Astfel, s-a creat un sistem stabil și fiabil, capabil să reziste la cele mai dure condiții de mediu.

Mai mult, Globalworth a beneficiat de o gamă extinsă de servicii, de la monitorizare la mentenanță preventivă și corectivă. Aceste servicii au avut rolul de a asigura funcționarea optimă a sistemului fotovoltaic la parametrii proiectați. Asistența tehnică constantă a permis monitorizarea performanței sistemului, a energiei generate și efectuarea activităților de întreținere.

Integrarea energiei solare în sectorul imobiliar este cu siguranță o opțiune viabilă. Obține finanțarea necesară și fă parte din schimbarea spre un viitor mai verde alături de specialiștii de la 4Envigo!

Surse

[1] “Trends and Projections in Europe 2023.” European Environment Agency, 2023, www.eea.europa.eu/publications/trends-and-projections-in-europe-2023. Accessed 16 July 2024.

Badea Nicoleta
Badea Nicoleta
Avansând în carieră, Nicoleta Badea decide să se mute la publicații naționale sau internaționale, unde are oportunitatea de a atinge un public mai larg și de a-și etala abilitățile în articole de fond și investigații complexe. În această etapă, relațiile consolidate cu sursele și capacitatea de a interpreta evenimentele globale devin esențiale.
web design itexclusiv.ro