Spirulina este un tip de alge albastre-verzi pe care oamenii le pot lua ca supliment alimentar. Oamenii consideră spirulina un super aliment datorită conținutului său nutrițional excelent și a beneficiilor pentru sănătate. Spirulina are un conținut ridicat de proteine și vitamine, ceea ce îl face un excelent supliment alimentar pentru persoanele care au diete vegetariene sau vegane. Cercetările sugerează că sursa de încredere arată că spirulina are proprietăți antioxidante și de combatere a inflamației, precum și capacitatea de a ajuta la reglarea sistemului imunitar. Cu continut ridicat de substanțe nutritive, spirulina este unul dintre cele mai căutate superalimente din zilele noastre. Acum este disponibil sub formă de tablete, capsule și chiar pulbere pe care le puteți adăuga la smoothie-uri.
Spirulina – algele albastre-verzi
Spirulina – algele albastre verzi care sunt de fapt parțial responsabile de prezența oxigenului în atmosferă, care a permis în cele din urmă să se dezvolte alte organisme mici pe pământ în urmă cu miliarde de ani. Ceea ce este cu adevărat fascinant este că este o algă comestibilă și poate fi cu adevărat un supliment vitaminic eficient. Fiind cea mai veche formă de viață de pe pământ, este interesant de observat că spirulina a fost folosită de oamenii azteci. Mai târziu a fost cultivat în Ciad, care este înconjurat de Libia, Sudan și Nigeria. Cu toate acestea, nu a devenit o parte importantă a dietei oamenilor până în anii 1960. Până în anii 1970 a atins producția mondială și era pe cale să devină cea mai hrănitoare sursă de hrană. La fel cum mulți oameni detestă consumul de aloe vera datorită gustului său amar, este același caz cu spirulina.
Care este profilul nutrițional al spirulinei?
Are un gust ușor amar, de aceea este amestecat de obicei cu suc de fructe sau iaurt pentru a îmbunătăți gustul. Spirulina este o formă de cianobacterii, care crește în lacurile proaspete și calde. În India, este cultivat pe scară largă în Auroville, Tamil Nadu. Clima fierbinte din sudul Indiei ajută la creșterea spirulinei folosind metode ecologice, cu o utilizare minimă a pesticidelor și a altor substanțe chimice dăunătoare. Spirulina este cunoscută ca un aliment dens în nutrienți, deoarece este plin de vitamine, inclusiv vitaminele A, C, E și B, precum și o serie întreagă de minerale precum calciu, magneziu, zinc și seleniu. În special, vitamina C și seleniul sunt ambii antioxidanți și ne ajută să ne protejăm celulele și țesuturile de daune.
Aceste alge sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fier vegan, oferind 2 mg pe lingură (7 g), ceea ce reprezintă aproximativ 23% din valoarea nutrițională de referință (VNR) pentru bărbații cu vârsta peste 18 ani și femeile cu vârsta peste 50 de ani și 13% din VNR pentru femei. în vârstă de 19-49 de ani. Spirulina are, de asemenea, un conținut ridicat de proteine, cu doar 1 lingură (7g) care oferă aproape 4g de proteine pe porție. Spirulina conține acid gamma linolenic (GLA) și omega-, inclusiv acidul gras esențial acid gamma linolenic (GLA), care a câștigat multă atenție pentru proprietățile sale antiinflamatorii, mai ales atunci când este luat cu alte suplimente Omega-3 de calitate. GLA este dificil de găsit într-o sursă de hrană și, în mod normal, trebuie creat de organism. Spirulina este unul dintre puținele alimente cu un conținut natural de GLA.
Sursă excelentă de proteine
Datorită sursei sale ridicate de conținut de proteine, spirulina este denumită frecvent „mașina de proteine slabe, verzi”. Pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea intacte, corpul uman necesită o anumită cantitate de proteine. În timp ce non-vegetarianii câștigă această proteină prin carne și ouă, spirulina este o alternativă excelentă pentru vegetarieni. Se compune din 60% proteine, dintre care majoritatea sunt pe bază de plante. Proteinele sunt esențiale pentru a îmbunătăți funcționarea inimii, precum și pentru a îmbunătăți sănătatea părului.
O mare sursă de antioxidanți
Carotenoidul este cel mai puternic antioxidant din lume, iar spirulina este o sursă bogată de acest lucru. O creștere a radicalilor liberi din organism tinde să ajute ridurile, pielea proastă și ar putea duce, de asemenea, la cancer și boli de inimă. Antioxidanții fac minuni pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. Este foarte buna pentru copiii în creștere. Spirulina facilitează creșterea sănătoasă a copiilor datorită numeroaselor sale substanțe nutritive. Îmbunătățește vederea ochilor, ajută la construirea concentrării, crește creșterea musculară, precum și îmbunătățește dezvoltarea țesuturilor. Poate ajuta la echilibrarea zahărului din sânge Studiile arată că spirulina poate fi deosebit de utilă în echilibrarea zahărului din sânge și poate fi chiar la fel de eficientă ca medicamentul pentru diabet în unele cazuri. Alte studii arată că nu numai că scade glicemia, dar poate reduce și HbA1c, care este un marker pe termen lung al nivelului de zahăr din sânge.
Proprietăți antiinflamatorii
Spirulina conține ficocianină, care ajută la combaterea radicalilor liberi. Această substanță conferă spirulinei marile sale proprietăți antiinflamatorii. Pentru a rezuma, spirulina este un avantaj pentru organism, indiferent de vârsta individului. Se știe că este una dintre cele mai puternice surse naturale atât pentru mediu, cât și pentru ființele umane, pentru a menține un echilibru sănătos. Cea mai bună modalitate de a profita la maximum de aceste alge bogate în nutrienți este să o consumați crudă. Cu toate acestea, astăzi este disponibil și sub formă de pulbere ca supliment vitaminic. Vă rugăm să rețineți: Spirulina ca supliment vitaminic trebuie consumată numai după consultarea unui medic sau a unui specialist.
Ajută la alergii
Unele cercetări au sugerat că Spirulina poate fi utilă pentru cei cu alergii și reacții alergice. (sursă) Acest lucru este probabil deoarece reduce inflamația care duce la congestie nazală și alte probleme. În studii, cei care au luat spirulină au observat o reducere a congestiei nazale, mâncărime și strănut. 6. Ajută la eliminarea metalelor grele Spirulina se poate lega de metalele grele din corp și poate ajuta la îndepărtarea acestora. De asemenea, este extrem de bogat în clorofilă, care ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la stimularea sistemului imunitar. De fapt, un studiu a constatat că 500 de miligrame de spirulină zilnic, combinate cu suplimentarea cu zinc, au fost suficiente pentru a reduce toxicitatea arsenicului cu aproape jumătate! Dovezile emergente sugerează, de asemenea, că se leagă de izotopi radioactivi și poate fi utilă pentru expunerea la radioactivitate sau radioterapie.
Beneficiu pentru musculatură
Beneficii musculare și de rezistență. Se știe că spirulina crește arderea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice. Conținutul său ridicat de antioxidanți îl face benefic în reducerea oxidării induse de efort, ceea ce duce la oboseală musculară și incapacitatea de a câștiga mușchi.